string(62) "http://thecave.hu/wp-content/uploads/2016/09/norbert-boros.jpg"

Jan 28, 2016 | 2 years old

A hatékonyan konvertáló landing feltételei

Az általános landing optimalizálási tippek nem mindig működnek, a kontextus, vagy más egyéb specifikus körülmény miatt.

Ahelyett, hogy konkrét specifikus landing oldal optimalizálási tanácsokba bocsátkoznánk, célra vezetőbb lehet egy keretrendszert használni kiindulási alapnak. Rengeteg cikk van net szerte arról, hogy milyen megoldásokkal sikerült egyeseknek landing oldalt, vagy netalán konverziós csatornát optimalizálniuk. Ezek a tippek nagyon hasznosak is lehetnek, csak éppen erősen kontextus függőek és esetenként inkább ártanak, mint használnak.

Nem kizárt, hogy más megközelítésben egyes témák boncolgatását én is előveszem a blogon, de első lépésnek hatékonyabbnak látom, ha egy framwork-be, egy modellbe helyezzük ezt a langing page konverzió optimalizálási témakört. Termesztésen nagyon sok CRO keretrendszer van, én most csak egy lehetőséget ajánlok azok számára, akik most foglalkoznak először a landing optimalizálással,  mégpedig a WiderFunnel-től származó LIFT modellt.

A modell segítségével lényegében a heurisztikus elemzését lehet elvégezni bármilyen landing oldalnak. Nyilvánvalóan a levont következtetéseket maximum sejtésnek lehet tekinteni, esetleges A/B tesztelési hipotézisnek, de még jobb egyéb eszközökkel is megtámogatni a feltevéseinket. De mielőtt ismertetnénk, mindenképpen beszélnünk kell a “zero step”-ről.

A célpiac alapos ismerete

Akár nagyobb kaliberű konverzió optimalizálásról, akár csak egy landingről beszélünk, esszenciális, hogy ismerd célpiacot. Ha sikerül beazonosítanod a célcsoportot, akkor többek között ezekre az előnyökre teszel szert:

  • Ha tudod kik ők, tudni fogod hogyan érd el őket
  • Ha tudod hogyan írják le a saját szavukkal a szolgáltatást, akkor azt felhasználhatod a landing szövegben (nagyon fontos lenne)
  • Ha tudod mit akarnak, és ezt egyezteted a landing value proposition-ben, akkor a landing releváns lesz számukra
  • Ha tudod mi nem fontos számukra, az egyszerűen kidobhatod a céloldalról

Az egésznek a lényege, hogy a relevanciát megalapozd. Ezeket az adatokat nem fogod megtudni webanalitikából, valószínűleg kvalitatív kutatás szükségeltetik.

A LIFT modell

Ezek után beszélhetünk az általam nagyra becsült konverzió optimalizálási framework-ről. A modell lehetővé teszi, hogy hat faktor mentén értékelj, elemezz egy landing oldalt. A LIFT modell segítségével könnyen azonosítani lehet a potenciális hibákat, azaz hipotéziseket generálni (tehát egyfajta heurisztikus hipotézis alkotási módszertanról van szó). Most nézzük meg melyek a faktorai. WF_LIFT_Model_2015_v3_RGB-01

Value Proposition

A modell szerint az legfontosabb tényező az ajánlat a faktorok közül – ez szinte mindig igaz is. A maradékot a konverziót támogató, vagy gátló tényezők alkotják

Konverziót támogató faktorok

Relevancia

A látogató azt kapja-e a landing oldalon, amit várt? Ahogyan írtam korábbi cikkemben, például a gyenge message match egy eléggé konverziót erodáló, gyakori jelenség. Ha látogató nem azt kapja amire számított összezavarodik, és gyorsan távozik az oldalról.

Egyértelműség

A landing oldal egyértelműen megfogalmazza a Value Proposition-t és a call to action-t? Egy elég régóta közkézen forgó kutatás szerint az első 10 másodperc a kritikus (manapság talán még rövidebb ez az idő) ekkor dől el, hogy a felhasználó marad, vagy távozik. hazard-function-leaving-web-pages-568x378-1

Az egyértelműség, világosság a hat tényező közül talán, amivel a legtöbbet küzdenek a marketingesek. A egyértelműség biztosításának két eleme a design és a tartalom. A designban az akadálytalan “szemmozgást” biztosítjuk, egyebek mellett a megfelelő vizuális hierarchiával. A tartalom nyilvánvalóan a szöveges, képes, videó kontent megértést segítő tervezéséről és előállításáról szól.

Sürgősség

Van-e bármi a landingen, ami arra buzdít, hogy a felhasználók mielőbb cselekedjenek? Helytelenül használva ez már kissé a rosszhírű marketing területét súroló faktor is lehet, de a teljesség kedvéért ejtsünk szót róla. Értelemszerűen a külső motiválás, mint például egy határidő jótékonyan tolhatják felfelé a konverziós arányt.

Konverziót gátlót tényezők

Anxiety

Nem is tudom, mi lenne a jó fordítás ebben az esetben, talán az aggály. Melyek az aggályok, amelyek felmerülhetnek a felhasználóban, hogy végrehajtsák a konverziót? Ez a faktor gyakorlatilag a kényes egyensúly eltalálásáról szól: A hitelesség, amit építettél, és a bizalom, amit a user megelőlegez. Egy talán nem is annyira életszerűtlen példával: Szívesebben megadod az adataidat egy Google regisztráció során, mint egy eddig ismeretlen oldalon popup-ban felugró űrlapon.

Figyelemelterelés

Van-e olyan eleme a landingnek, ami eltereli a látogató figyelmét a cél végrehajtásáról? Ebbe minden beletartozik, ami elterelheti a user figyelmét az elsődleges üzenetről és a call to action-ről. Minél több vizuális inputot kapnak a userek, és minél több döntést kell meghozniuk, annál valószínűtlenebb, hogy végül konvertálni fognak. Ez nem űrtudomány: egyszerűen ki kell dobni minden felesleges linket, zavaró információt a kukába. 

A látszólagos problémák lehetőségek

Ha ezen szempontok mentén megvizsgálod a landing oldalad, akkor előfordulhat, hogy elszomorodsz. De nem kellene. Ha sok hibát találsz, az éppen egy kiváló jel, mert remek hipotéziseket állíthatsz fel, amelyeket A/B tesztelhetsz. Példádul: lanfing-hipotezes

A baj inkább akkor van, ha nem találsz semmit, mert ebben az esetben előfordulhat, hogy a konverziót gátló hibák elkerülték a figyelmed.

by Norbert Boros

Norbert is one of the partners of The Cave. As a professional leader, he focuses on growth.

Sign up to our newsletter

Don’t miss any of the articles. Follow us!