string(62) "http://thecave.hu/wp-content/uploads/2016/09/norbert-boros.jpg"

Jan 16, 2016 | 2 years old

A két leggyakoribb landing oldali konverzió gyilkos

A landing oldalak hatékonyságát tapasztalataink szerint két faktor szokta jelentősen rontani, melyek könnyen elkerülhetők.

Ha a landing optimalizálás alapjairól beszélünk, különféle kampányokról gyűjtött megfigyelések alapján a két leggyakoribb konverziót erodáló tényezőről, a message match-ról és az attention ratio-ról, illetve azok elkerüléséről mindenképpen szót kell ejtenünk.

Az említett két kifejezést szándékosan nem magyarítottam, mert néhány év blogolás után úgy látom, hogy az angol szakkifejezések magyarítása 10-ből 9 esetben bugyuta végeredményhez vezet, így inkább meghagynám másnak a lehetőséget. Egy céloldal konvertálását számos tényező erodálhatja, a gyenge termék, a design, a szöveg, a kontextus, a user killer űrlapok, a technikai problémák etc, de van mégis két olyan sajnálatosan elterjedt hiba, amelyek fennállása esetén garantált a gyenge konverzió.

Message Match

A fogalom ahogyan a neve is utal rá, azt jelenti, hogy a landing oldali szöveg mennyiben van fedésben a kampány üzenettel. Élesen egy PPC kampánynál van a leginkább jelentősége, mert kissé leegyszerűsítve a helyzetet, a hirdetési szövegnek egyeznie kell a landing címével.

Az előnye az erős message match-nak, hogy ha valaki rákattint a hirdetésedre majd ugyanazzal az üzenettel találkozik a céloldaladon, akkor tudni fogja, hogy a jó helyen jár. Ebben az esetben a userünk vélhetően folytatni fogja az oldalon a böngészést és nagy eséllyel – már ha más nem teszi tönkre a funnelt – konvertálni fog. Ha azt tapasztalod, hogy a landingeden magas a visszafordulási és a konverziós arány is, akkor először érdemes a message matchnál kezdeni a vizsgálódást.

 

Attention Ratio

 

Még ha sikerül jól message match-ot elérni, akkor sem garantált, hogy végül a céloldalon konvertálni fog a userünk. A másik jellemző, és szintén nagyon gyakori konverzió gyilkos jelenség a rossz attention ratio. A fogalom nem jelent mást, mint az interakciós pontok (linkek leginkább) és a call to action-ök arányát. Elvben minden kampánynak és landingnek egy célja van, ennek megfelelően egy CTA-val rendelkezik, egy lehetőség adódik a kattintásra tehát az ideális attention ratio 1:1. Többek között ezért sem használjuk jellemzően a főoldalt landing pagenek: Ott ugyanis, még egy nagyon egyszerű estben is rengeteg figyelem elterelő link, interakciós pont (navigáció, különféle boxok), tehát az attention ratio akár 1:60 is lehet.

Persze lehetnek kivételek. Az 1:1 attention ratio továbbá tesztelési szempontból is előnyt lehet, mert így jelentősen lecsökken a változók száma, amelyek egyébként megnehezítenék az eredmények értékelését. Az attention ratio-t optimalizálni mindig jó ötlet, persze tesztelni kell, de többször működik a gyakorlatban, mint ahányszor nem. Mutatok egy jó példát egy food blogger szolgáltatásról. Ez volt az első 1:11-es landing (ami igazából a főoldal, de az jellegénél fogva használható landingként):

Az eredeti landing oldalnál elég rossz volt az attention ratio, az arány 1:11 volt. A következő képen pedig a már lecsupaszított, 1:2 attention ratio-s változat látható:

Ezzel és néhány egyéb optimalizálási eszközzel igen számottevően (összesen 138%-al) tudták növelni a regisztrációs konverziós arányukat. A landing oldalak optimalizálása persze nem merül ki ennyiben, nagyon sokat lehet még írni a témáról, és erre igyekszem is sort keríteni további cikkek keretében.

by Norbert Boros

Norbert is one of the partners of The Cave. As a professional leader, he focuses on growth.

Sign up to our newsletter

Don’t miss any of the articles. Follow us!